Detaljede eksempler

Produktudvikling

Udskiftning af en eller flere råvarer i et produkt med fokus på produktionsomkostning

 Eksempler, pris:

*Produkt 1 bestående af råvarer A, B, C – kostpris 7,5 kr., nettovægt 125 g

*Produkt 1a bestående af råvarer A, B, D – kostpris 6,9 kr., nettovægt 125 g

*Produkt 1b bestående af råvarer A, B, E – kostpris 7,5 kr., nettovægt 112,5 g

Eksemplet viser, hvorledes der kan beregnes priser. 1a har fokus på lavere kostpris hvor 1b har fokus på samme kostpris men mindre portion. Eksemplet er overfladisk, og det antages her at råvarer C, D og E har omtrent samme egenskaber fsv. smagsoplevelsen etc.

Tilsvarende kan der beregnes på næringsstoffer. Samtlige næringsstoffer beregnes og vises i realtid, Også økologiprocent for produktet vises. Systemet viser endvidere, hvor meget hver råvare (her A, B, C, D og E) isoleret set tilfører produktet i næringsstoffer.

Udskiftning af en eller flere råvarer i et produkt med fokus på næringsindhold, her fedt

Eksempler, næringsindhold:

*Produkt 1 bestående af råvarer A, B, C – Fedt 11,5 g / 100 g

*Produkt 1a bestående af råvarer A, B, D – Fedt 12,5 g / 100 g

*Produkt 1b bestående af råvarer A, B, E – Fedt 9,5 g / 100 g

 

Deklarering af ingredienser

Hvad er råvarer, sammensatte råvarer (halvfabrikat), egen opskrift og det endelige produkt?

*Råvarer A – hvedemel (næringsoplysninger stammer fra databladet på råvaren hvedemel A)

*Råvarer B – kerner (næringsoplysninger stammer fra databladet på råvaren kerner B)

*Sammensat råvarer S – ’melblanding’, som består af hvedemel og kerner (indkøbes færdigblandet, næringsoplysninger stammer fra databladet på råvaren ’melblanding’ S).

*Egen opskrift X – ’melblanding’, som består af hvedemel og kerner (blander selv, næringsoplysninger stammer fra databladene på råvarerne hvedemel A og kerner B).

Færdigt produkt Y – indeholder hvedemel A og ’melblanding’ S, hvor næringsdeklaration på produkt Y summerer råvaren hvedemel A med hvedemel fra råvaren S i ingredienslisten. Næringsoplysninger stammer fra databladene på råvarerne A og S

Ved udarbejdelse af næringsdeklaration på produkt Y nedbrydes A, B, S og X altså til enkelte råvarer, som igen summeres og sorteres i faldende orden. Alt dette sker automatisk i DANKOST PRO, men er relativt kompliceret at udregne i traditionelle Excel-modeller.

 

’Produkt i Produkt’

Andre eksempler på ’Egne opskrifter’: Trøffelmasse, marcipan, grunddej, fond, bechamelsauce og andet, der indgår som en del af det endelige produkt.

Proceduren anvendes også ved pakning i fx 20 styks æsker, hvor det endelige produkt er æsken, der består af forskellige egne opskrifter.

Opdateres data et sted i kæden for ovenstående eksempler, slår det naturligvis igennem i både nærings – og prisberegningerne. Dog har vi, sammen med en række fødevareproducenter, valgt, at ingredienslister ikke opdateres automatisk, men aktivt skal dannes påny.